Cum să-ți ajuți forța de muncă îmbătrânită să adopte transformarea digitală

Transformarea digitală a fost cândva o dorință la care aspira orice corporație și companie de mici dimensiuni. Acum că dispunem de noi tehnologii și de inteligența artificială care ne ușurează sarcinile în aproape orice domeniu, putem spune că această dorință s-a transformat în ceva palpabil care trebuie dus la următorul nivel, în viitorul apropiat. Totuși, nu toată lumea s-a obișnuit cu gândul că procesele fizice încep să dispară, fiind înlocuite cu cele digitalizate și robotizate. Tinerii și persoanele până în 40 de ani reprezintă categoriile de vârstă care au acceptat schimbarea și utilizează constant tehnologia în domeniile lor de activitate. Categoria de vârstă cea mai afectată de astfel de schimbări este, fără îndoială, reprezentată de persoanele ce trec de 40 de ani, numiți adesea babyboomers. Este primordial, pentru orice companie care se bazează pe înțelepciunea și experiența vârstei înaintate, ca astfel de persoane să înțeleagă importanța transformării digitale, dar și ce anume presupune aceasta. Există numeroase modalități prin care vârstnicii se pot familiariza cu noile procese de la nivelul companiei, dar iată care sunt cele mai practicate: 

1.     Creează programe de training ușoare, dar cu un impact puternic 

Această măsură pe care o poți adopta este des utilizată, fiind una dintre cele mai eficiente pe termen lung. Angajații tineri au crescut practic în era digitală, fiind obișnuiți cu instrumente precum Google, Facebook, Slack sau Instagram. Angajații de vârstă mijlocie, 30+, se poziționează probabil în aceeași categorie cu cei de 20 de ani, deși pot exista excepții, rare. Programele de training ar trebui să fie destinate persoanelor care au trecut de vârsta de 40 de ani, care poate au luat contact cu platformele și instrumentele online-ului, dar care au nevoie de mai mult timp pentru a se obișnui cu acestea, pentru a le utiliza la potențialul lor maxim. 

Pe lângă cursurile cu program flexibil pe care le poți implementa, o altă modalitate minunată de învățare este reprezentată de mentorat. Creează echipe formate dintr-un millenial și un babyboomer. Persoana tânără o va ghida pe cea în vârstă și astfel procesul de învățare va deveni mai practic și mai eficient. Acest lucru poate reprezenta o soluție și pentru doborârea barierelor de vârstă care se pot crea la birou. 

2.    Promovează legătura dintre transformarea digitală și avansarea în carieră 

O altă modalitate prin care îți poți încuraja angajații în vârstă să adopte schimbarea este să le expui beneficiile transformării digitale transpuse în avansarea în carieră și atingerea obiectivelor personale. Asigură-te că angajatul înțelege importanța pe care digitalizarea o are asupra tuturor proceselor actuale.

3.     Susține ideea unui mediu de lucru virtual 

Mediul de lucru ar trebui să le permită angajaților să rămână conectați chiar și de la distanță. Un astfel de mediu de lucru, virtual, le oferă angajaților vârstnici libertatea de care au nevoie pentru a-și trăi în continuare viața, în timp ce păstrează permanent legătura cu ai lor colegi, dar și cu obiectivele lor de carieră. Pe măsură ce angajații îmbătrânesc, aceștia au tendința de a căuta mai multă libertate, departe de biroul propriu-zis. De aceea tu, ca antreprenor, ar trebui să le oferi o viziune asupra felului în care instrumentele digitale le oferă acea libertate, crescând în același timp eficiența în muncă.